Europas biltillverkare möter CO2-hot

6 Aug, 2019

Glöm Brexit, Kina, tullkrig, försvagade marknader och kostnaden för ny teknik; Europeiska bilproducenter står inför en mer överhängande och massiv utmaning år 2020 från EU’s nya hårda bränsleekonomiregler som hotar att utplåna vinst och annat.

EU kräver att varje biltillverkare år 2021 måste producera en bilpark och SUV:er med en genomsnittlig CO2-bränsleekonomi på motsvarande 217 mil per liter. Detta ska ökas till 348 mil i genomsnitt per liter mellan 2025-2030. När reglerna börjar bita kommer de europeiska bilköparna äntligen att se vad som sker i deras namn av avlägsna politiker och byråkrater i Bryssel. Till exempel har VW sagt att det kommer bli för dyrt att göra små bilar som Up och Polo år 2030. Förstagångs köpare kan tvingas köpa billigare och små elektriska bilar som Sveriges Uniti eller Citroen Ami One. De kommer att höra att detta görs för att rädda planeten.

Läs hela artikeln på Forbes.com.